Otomobil kazalarında airbag açılımı hasar konusunda en ciddi konulardan biri olarak geçer. Bu yüzden tamiri yapılırken son derece dikkatli olunmalıdır. Çünkü airbag tamiri yapılırken hasar zaten çok büyük olacaktır, bu sebeple de tamirdeki amaç; hasarı en aza indirerek, tamiri yerinde ve bilinçli bir şekilde yapılmasıdır. Airbag tamirinde belki de dikkat edilmesi gereken önemli husus, aracın orijinalliği durumudur. Tamir yapılırken aracın özgünlüğüne hiçbir şekilde zarar verilmemelidir. Airbag’de gerek gövde, gerekse direksiyonda işlemler yapılmaktadır. Bu yüzden yapılacak işlemler de sürekli olarak göz önünde duran bölümlerdir. Bu yüzden herhangi bir yanlış yapmada ya da hatalı işlemde özellikle kaplamada problemler görülecektir. Özellikle airbag yazıları veya damgaları yapıştırılırken dikkat çok önemlidir. Aynı hizada ve doğru şekilde yapıştırılmış olmalıdır.
Airbag tamirinde genel olarak araçlar, model ve markalara göre değişiklik göstermektedir. Her markanın ve modelin airbag tamiri aynı olmamaktadır. Bu sebeple araca uygun olan onarım ve malzemeler kullanmak gerekmektedir. Araç sahibi, işlem yapılmadan önce belli bir araştırma yapması gerekir. Çünkü özellikle de yetkili servis dışında yapılan işlemlerde, oto sanayilerden çıkma parçalar ve onarılacak araca uygun olmayan yöntemler kullanılmaktadır. Yasal olarak bir sakıncası olmamasına rağmen, bu şekilde yapılan işlemler araç için uygun görülmemektedir. Airbag tamirinde belki de en çok yapılan ihmal emniyet kemeri onarımıdır. Otomobillerin emniyet kemeri gergilerinin orijinaline uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Bu işlem genel olarak çoğu airbag tamirinde unutulmakta ya da bilinçli şekilde yapılmamaktadır. Bu işlemi yapmamak için tamiri yapan kişi, emniyet kemeri arıza lambalarının arasına direnç ekleyerek söndürülmektedir. Ancak bu doğru bir işlem olarak geçmemektedir. Aynı zamanda araç sahibi de airbag tamiri yapıldıktan sonra, yapılan tüm aşamalara hâkim olmalıdır. Çünkü olası bir olumsuzlukta hangi işlem yapıldığını bildiği takdirde, yeni onarımı daha bilinçli şekilde yaptırmış olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum da dolgu işlemlerinde kullanılan çelik macun kullanımıdır. Çelik macun kullanımı dolgu işlemleri için uygun bir durum değildir. Normalde dolgu işlemlerinde kullanılması gereken malzeme, plastik tamir macunudur. Plastik tamir macunu daha esnek bir yapıya sahipken çelik macunlar daha serttir. Bu yüzden çelik macun kullanımı sonrasında en ufak bir darbede çelik macun çatlama yapabilmektedir. Aynı zamanda macun kullanımında ıslak zımpara da kullanılmamalıdır. Çünkü zımpara ıslak yağıldığında macunun içinde rutubet oluşumu olmaktadır. Böylelikle de bir süre sonra boya dökülmesi görülebilmektedir. Son olarak da airbag’te boya yapılacaksa kullanılan boya malzemesidir. Genelde airbag boyası yapılması için klasik araç boyası kullanılmaktadır. Ancak bu doğru değildir.
Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.