Kaporta düzeltme, genel olarak bir aracın kaportasında oluşan bir hasar sonucu, aracın kaportasında olan bir parçanın onarılması anlamı taşımaktadır. Kaportadaki herhangi bir işlem küçük ya da büyük fark etmeksizin kaporta düzeltme işlemi olarak geçmektedir. Araç sahiplerinin kaporta düzeltmeye gitmesinin genel olarak sebebi, aracın kişiye bağlı olarak zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Buna verilebilecek en büyük örnek göçük düzeltme’dir. Bazı hasar durumlarında çok yaygın olmamakla birlikte, aracın bir bölümü hasar görür ancak boyası zarar görmez. Yani araca lokal boya yapılmasına gerek yoktur. Böyle durumlarda doğru işlemi yaptırmak çok önemli olacaktır. Çünkü yapılan bir işlemde aracın değeri gereksiz yere çok düşebilir. Günümüzde aracın kaportasında olan orijinal renk dışında, lokal boya bulunması bir dezavantaj olarak görülmektedir. Bu yüzden gerek kalmadığı durumlarda kullanmaya gerek yoktur. Hasar almış bir kaporta bölümünde boyanın zarar görmediği durumlarda kullanılması gereken teknik, boyasız kaporta göçük düzeltme olarak geçer.
Boyasız kaporta göçük düzeltmenin en büyük avantajlarından biri; aracın hiçbir şekilde orijinalliğinin bozulmuyor olmasıdır. Yani araca dışarıdan bir madde ve malzeme dâhil edilmemektedir. Böylelikle aracın değeri daha az düşecek ve özgünlüğünü kaybetmemiş olacaktır. Aynı zamanda boyalı onarımlarda genel olarak kullanılan yöntem hasarlı olan bölgeye macun kullanımıdır. Macun kullanımı doğru ve uzman kişiler tarafından yapılmadığında kalınlık tabakasının çıkması ya da zamanla soyulması gibi kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Böyle durumlarda da aracın zamanla da olsa hasar gören kısmı iki kez işlem görmüş olacaktır. Aynı zamanda macun işleminin kullanılmasında araç boyası daha kalın olmaktadır. Macun üzerine sürülen boya da bir o kadar dikkatli ve uzman eller tarafından yapılmalıdır. Bir diğer avantajı; araca eski ya da yeni fark etmeksizin boya ya da macun kullanılmadığı için ton farkı oluşumu olmayacaktır. Son olarak da, tasarruflu bir işlem olması da araç sahiplerine büyük avantaj sağlamaktadır. Kaporta düzeltmenin çeşitli yolları vardır; ilk olarak hasar görmüş kaporta parçasının arkasından bastırarak düzeltme tekniğidir. Bu teknik; kaportanın ezilmiş olan parçasının arkasına girebilen çubuk aparatlar kullanılarak dışarıdan içeri itme sonucu düzeltilmesidir. İkinci olarak; Vakum yöntemi ile düzeltme tekniğidir. Bu yöntem, kaportanın arkasına ulaşılmadığı durumlarda kullanılan bir işlemdir. Araca zarar vermeden göçüğün boyutuna göre bir yapıştırma aparatı silikonlanarak yapılan vakumlama işlemidir. Son olarak da; manyetik olarak göçük düzeltme yöntemidir. Bu yöntem en etkili yöntem olarak geçmesiyle birlikte zaman tasarrufu açısından da oldukça avantajlı bir işlemdir. Bu işlemle göçük alan parçaya yayılan frekans dalgaları sayesinde uzayan sac onarıma girecektir.
Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.