Genel olarak kaportaların kalınlıkları ne çok ince, ne de çok kalındır. Kalın olmaları da aracı çok sağlam ya da çok güvenilir yapmamaktadır. Kalın olarak kullanıldığında hem aracın performansını hem yakıt bakımından zarara uğratacağından çok tercih edilmemektedir. Bu yüzden çoğu marka ve modeller genel olarak kaporta kalınlıklarını birbirine benzer yapmaktadırlar. Boya kalınlığı ele alındığında genel olarak boyalar ilk fabrikadan çıktığında markalara göre farklılık gösterebilirler. Ancak bu farklılıkların sağlamlık veya koruma ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Genel olarak bakıldığında; uzak doğu grupları, kaportaya kullandıkları boyada, diğer gruplara nazaran daha ince bir tabaka halinde kullanmaktadırlar. Boyasız bir aracın boya değerleri ortalama, 95um ve 135um arasıdır. Böyle ince olmasının bir sebebi de genelde boya altına astar atılmaması olarak görülür. Alman grubu araçlar ise Uzak doğu ülkelerine göre biraz daha kalın bir boya kullanırlar. Bunun sebebi boyanın altından astar kullanmaları olarak görülmektedir. İtalyan ve Fransız grubu araçlarda diğer gruplara nazaran en kalın boya kullanan marka olarak geçmektedir. Boyasız bir araçta boya değerleri ortalama, 120um ile 140um arasında değişmektedir.
Bazı araçlarda kişiye bağlı olarak veya olmayan durumlarda kaporta boyaya ihtiyaç duyulabilmektedir. Böyle durumlarda önemli olan boyanın kaç kat sürüldüğü önemi ortaya çıkmaktadır. Genel olarak lokal boyalarda, parça 3 kez boyanmaktadır. Bu çok kalın bir tabaka halinde görünmemektedir. Ancak, bazı büyük ya da küçük kazalarda durum değişir. Böyle durumlarda ek olarak macun sürmek gerekebilir. Macun sürmenin amacı; oluşan problemi bir nevi kapatmak için kullanılan bir malzeme olarak bilinmektedir. Problemli alan boya sürülmeden önce kullanılan macun aracın boya kalınlığında etki edecektir. Bu yüzden hafif hatalı araçlara nazaran boya kalınlığı daha fazla olacaktır. Daha yeni araçlarda kişiye bağlı olmadığı takdirde boya tabakası daha ince olacaktır. Kaportaya yapılacak olan bayanın kalınlığı, boyaya göre de değişmektedir. Bazı boya çeşitleri (sedefli gibi) simli olduğu için daha kalın bir boya tabakasına sahip olacaktır. Genel olarak düşünüldüğünde çok hasarlı olan kısımlara macun sürüleceğinden lokal boya daha kalın olacaktır. Aynı zamanda yapılacak boyaların birbirine karışmaması için, 3 kat sürülen boyanın her boyamada kurutulması gerekmektedir. Bekleme süresi ortalama olarak 30 dakika olarak bilinir.
Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.