Araçların genellikle 4 kısmında bulunan lastiklerin mevsimine göre kullanımı çok önemlidir. Lastik çeşitleri; yaz lastikleri, kış lastikleri ve 4 mevsim lastikler olarak üçe ayrılmaktadır. Her lastiğin mevsiminde kullanılması çok önemlidir, ancak kışın kullanılan lastiklerin mevsime uygunluğu kaza olasılığı açısından daha büyük bir öneme sahip olabilmektedir. Kış lastiği genellikle kış aylarına girmeden önce değiştirilmektedir. Ayrıca kış lastiğinin bazı araçlar için zorunluluğu bulunmaktadır. Genellikle; yolcu ve yük taşımacılığı yapan otomobillerde bu durum zorunlu olarak görülmektedir. Bulunan yasağa göre, hava şartlarının 7 derece altına düşmesi durumunda bu tür araçların kış lastiği takması mecburi olarak görülmektedir. Kış aylarında lastik zorunluluğu bulunurken, yaz aylarında böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak yine de mevsimine uygun lastik kullanılması gerekmektedir.
Kış lastiğinin genellikle; 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılmış olması gerekmektedir. Kışın hava şartlarının çok düşmesinden kaynaklı; buzlanma, yol tutuşu azalması ve araç kayması gibi durumlar görülmektedir. Bu yüzden belirlenen tarihler arasında, normal şartlarda binek araçların da kış lastiği kullanması gerekmektedir. Bazı illerde genel olarak hava şartlarından dolayı tüm araçlar için de kış lastiği uygulaması mecburi hale getirilebilir. Bir kış lastiğinin genel olarak kullanım ömrünün söylenmesi mümkün olamayabilmektedir. Bu durum aracın kilometresine ve sürücünün kullanıma göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak her yılda bir lastik bakımı yapılması uygun olarak görülmektedir. Mevsimine uygun kullanılmayan lastiklerde genel olarak yol tutuşu çok rahat olmamaktadır. Bu yüzden bu durum kış ayları için daha sıkıntılı bir hal alabilmektedir. Kış lastiği kullanımı olmaması halinde yakıt tüketimi de artmış olarak görülecektir.
Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.