Lpg-Gaz

Oto LPG, araçların hareket etmesini sağlayan yakıt türlerinden biridir. Aslında LPG başlı başına bir gazdır. Bu gazın araç yakıtı olarak kullanılmasına ise oto LPG ya da oto gaz adı verilmektedir. LPG yakıtı, otomobillerde birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Performans açısından diğer yakıtlarla kıyaslandığında herhangi bir eksisi olmayan LPG yakıtının en büyük avantajı uygun fiyatlı olmasıdır. Uygun fiyatlı olması sebebiyle otomobillerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Araçların LPG yakıtını oto gaz olarak kullanabilmesi mümkündür. Yakıt olarak LPG kullanılan araçlar ise tüplü ya da LPG’li araçlar olarak adlandırılır. Kullanılması yasak olmayan bu yakıt türü, sıfır araçlarda bulunmamaktadır. Günümüzde üretilmekte olan araçlar genellikle benzin, dizel ya da elektriklidir. Ancak daha sonrasında araca tüp taktırabilmek ve bu şekilde kullanabilmek mümkündür.

LPG Özellikleri

LPG, rengi ve tadı olmayan bir yakıt türüdür. Bu yakıt türü birçok alanda kullanılma uygundur. Bu sebeple de günümüzde en sık tercih edilen yakıtlardan biridir. LPG’nin genel özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Uzun süre kullanma imkanı sağlar.
  • Performanslı bir yakıt türüdür.
  • Diğer yakıt türlerine göre çok daha uygun fiyatlıdır.
  • Hem gaz hem de sıvı halinde tüp içerisinde bulunur.
  • Doğru standartlarda üretimi yapılan LPG, araç sürücüleri için herhangi bir tehlike barındırmaz. Bu sebeple de güvenilir bir yakıt türüdür.

Yukarıdaki özellikleri bünyesinde barındıran LPG, her otomobilde kullanılabilmektedir. Ancak LPG kullanımı için öncelikler araç içerisine tesisat eklenmesi gerekmektedir. LPG, sıvı haline dönüştürülür ve bu şekilde bazı tüplerin içerisinde saklanır. Bu sayede ev ve benzeri alanlarda da kullanma uygundur.

Oto LPG Nasıl Çalışır?

LPG araçta tek başına çalışmaya uygun bir yakıt sistemi değildir. Örneğin benzinli ya da dizel araçlar herhangi bir ek yakıta ihtiyaç duymuyorken oto LPG kullanan araçlar ekstra olarak benzine ihtiyaç duyar. Bunun sebebi otomobillerin üretim esnasında LPG yakıtına göre değil benzine göre dizayn edilmiş olmasıdır. Özellikle aracın marşına basıldığı anda yani ateşleme esnasında benzine ihtiyaç duyulmaktadır. Benzinle çalıştırılan ve ilk kalkışı benzinle yapılan araçlar daha sonra gaz kullanımına geçebilir. Bu sebepten dolayı LPG’li araçların içerisinde aynı zamanda benzin de bulunması gerekmektedir. Ateşleme ve kalkış sırasında benzin kullanan otomobil, daha sonrasında otomatik olarak tüpe geçer. Benzinden gaza geçme işlemini otomatik olarak yapmayan araçların manuel olarak gaza geçirilmesi gerekmektedir. Bu da şoför bölümünde bulunan düğmeler sayesinde mümkün olmaktadır.

LPG Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Sıfır araçlarda LPG sistemi bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı ise yeni alınan bir aracın oto gazla kullanılması mümkün değildir. LPG sıralı sisteminin yani oto gazın araçta kullanılabilir duruma gelmesi için öncelik olarak araç içerisine LPG sistemi döşenmelidir. Bu sistem döşenmeden ve LPG ruhsata eklenmeden aracın gazla kullanılabilmesi mümkün değildir. LPG sistemi kendi içerisinde birçok parçadan oluşmaktadır. Araca döşenecek ve oto gaz yakıt tüketimi için kullanılacak olan parçalar ise şu şekildedir;

  • LPG Dolum ağzı
  • Dolum borusu
  • Emniyetli LPG boruları
  • Gaz kesici
  • Benzin kesici
  • Tüp
  • LPG anahtarı ve düğmesi
  • LPG beyni
  • Gaz sensörü
  • LPG enjektörü

Araçlara kurulacak olan oto gaz sistemi, yukarıdaki parçalardan oluşmaktadır. Yukarıdaki parçalar, LPG sisteminin doğru ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Ancak oto gaz sistemli araçlar kullanabilmek için sadece LPG sisteminin montajlanması yeterli değildir. LPG’li bir aracın öncelik olarak ruhsata bunu işletmesi ve sonrasında tekrar muayeneye girmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ruhsata işlenmemiş ve muayeneye girmemiş tüplü araçların sahibi ve sürücüsü ceza yemektedir. Belirli miktarlarda para cezası kesilirken aracın belirli süreliğine trafikten men edilebilmesi de mümkündür.

Oto Gaz Nedir?

Oto gaz, araçlarda kullanıma uygun olan yakıt türüdür. Benzin ve dizelin yanı sıra oto gaz da araçlarda kullanılabilir. Ancak aracın gazlı(tüplü) bir şekilde kullanılabilmesi için ayrı olarak bir tesisat kurulması gerekmektedir. Bunun sebebi uzun süredir oto gaz kullanan araçların üretilmiyor olmasıdır.  Oto gaz içerisinde hem LPG hem de doğal gaz bulunmaktadır. İkisinin karışımından elde edilen oto gaz araçlarda yakıt türü olarak kullanılmaya uygun hale gelmektedir. Tüp gazı olarak da bilinen oto gazın kendi içerisinde bir dönüşüm sistemi bulunmaktadır.

Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Aracınızın
Markasını Seçin

Alfa Romeo Alfa Romeo
Alpine Alpine
AMC AMC
Anadol Anadol
Aston Martin Aston Martin
Audi Audi
Austin Austin
Bentley Bentley
BMW BMW
Bugatti Bugatti
Buick Buick
Cadillac Cadillac
Chery Chery
Chevrolet Chevrolet
Chrysler Chrysler
Citroën Citroën
Dacia Dacia
Daewoo Daewoo
Daihatsu Daihatsu
De Tomaso De Tomaso
DeSoto DeSoto
Dodge Dodge
DS Mobiles DS Mobiles
Ferrari Ferrari
Fiat Fiat
Fisker Fisker
Ford Ford
Gaz Gaz
Geely Geely
GMC GMC
Honda Honda
Hummer Hummer
Hyundai Hyundai
Ikco Ikco
Infiniti Infiniti
Jaguar Jaguar
Jeep Jeep
Kia Kia
Lada Lada
Lamborghini Lamborghini
Lancia Lancia
Land Rover Land Rover
Lexus Lexus
Lincoln Lincoln
Lotus Lotus
Mahindra Mahindra
Marcos Marcos
Maserati Maserati
Maybach Maybach
Mazda Mazda
McLaren McLaren
Mercedes Mercedes
Mercury Mercury
MG MG
Mini Mini
Mitsubishi Mitsubishi
Morgan Morgan
Morris Morris
Moskwitsch Moskwitsch
Nissan Nissan
Nobel Nobel
Oldsmobile Oldsmobile
Opel Opel
Peugeot Peugeot
Plymouth Plymouth
Pontiac Pontiac
Porsche Porsche
Proton Proton
Rambler Rambler
Renault Renault
Rolls-Royce Rolls-Royce
Rover Rover
Saab Saab
Seat Seat
Skoda Skoda
Smart Smart
SsangYong SsangYong
Subaru Subaru
Suzuki Suzuki
Tata Tata
Tesla Tesla
Tofaş Tofaş
Toyota Toyota
Trabant Trabant
Triumph Triumph
Volkswagen Volkswagen
Volvo Volvo